The GreenWay Project, Bristol

The Greenway Project in Bristol started with conversations around how to encourage people along greener paths into and out of the city, taking routes which led them away from main roads.

The project goes between community hubs and has used public art and food recipes to reach outwards into the community. It celebrates the local cultural foods of the area, the residents and creates spaces to gather and engage along a green route.

Delivered from conception to completion, considering how the community money would be most usefully spent. Street furniture has been introduced to the green spaces for feasting; bike racks for sustainable transport options with insect hotels to add biodiversity; changing the spatial configuration of the public spaces, making the community buildings look outward and shine by rendering the walls and supporting an artist competition; the recipe competition enabled local people to further engage with the project; tree planting and the consideration of the lighting scheme to create safer spaces by night. All of which enables the community to better use their public spaces with food at the heart of the offer.

Sri Lanka – House in the Village

A house built for retirement was the brief.

Designed and project managed on site, utilising local trade and materials, a house was constructed within 5 months in Sri Lanka (formerly Ceylon) an island south of India in the Indian Ocean. Its diverse landscapes range from rainforest and arid plains to highlands and sandy beaches.

The house was built using interlocking earth compressed bricks, to allow the walls to breath and prevent heat being trapped. The orientation, verandahs, high ceilings and cross ventilation mitigate the need for air conditioning in a highly tropical, humid landscape.

Everything from the kitchen work surfaces to handles on doors were a bespoke design.

Having respect and embedding ones self in the local culture was the best way to make sure the outcome sat well within the community and place.

M32 Motorway Underpass

Junction 2 of the M32 offers a large covered space which can be used in many
ways for the community. It has huge potential yet is under used.
The junction is a key route between Fishponds, Easton, Stapleton road and
Eastville Park with Muller road and Lockleaze, St Werburghs and the retail
park where many people shop. The space sits on the boundary of Eastville
and Lockleaze, and are Bristol’s fourth and fifth most diverse neighbourhoods.
Many ethnicities, religions and backgrounds all add to the social mix.1 The
space has the potential to be a rich place of community exchange due to the
location and all weather protection.
Currently the space is only used as a through route, this can be due to the
harsh environment, and that there is no reason to stop and dwell. Pedestrians
have been killed at surface level as they try to avoid the subways,2 and the
space at night is deemed less safe and has been subject to crime such as
criminal damage and arson.3 There are also large areas of unused ‘left over’
space to the east of junction 2, connected with redundant subways. Low
footfall inherently means spaces are deemed less safe.

View Document

The scope of this report will outline proposals for interventions and props
situated underneath Junction 2 that can improve the perception of the space,
increase dwell time, and capitalise on this large underused public space.

The Wharf, Bristol

Redcliffe Wharf is one of Bristol’s most ‘iconic’ sites, just below the beautiful church of St Mary Redcliffe and close to the city centre. It was once at the very heart of Bristol’s maritime activity, and it was there that the ‘Matthew’ was built in recent years. It is now an unoccupied area of tarmac and derelict buildings, used as a temporary car-park.

The Wharf project was created in collaboration with Alastair Sawday of Sawday’s and Canopy and Stars to create a temporary creative activity for the empty site in a prime location of Bristol.

Alastair Sawday describes the project as having, “…the potential to become a symbol of Bristol’s dynamism, her capacity to innovate and put ideas into practice, and her drive to become a genuinely green city. The Wharf could also become a beacon for the European Green Capital Year of 2015 – with the project transferring to another site if the Wharf is no longer available.”

The Wharf project was developed at a rapid pace in early 2014 to help inspire the Council and residents of Bristol of the full potential of what such a public space could offer the city. It has received an extraordinary level of support from the Council, Bristol Mayor, public bodies and the community.

It comprises of:

  • ‘smart living’ pod showcasing emerging sustainable home’s technology
  • A ‘smart food’ venue, showcasing local, seasonal food.
  • A ‘smart energy’ play zone showcasing renewable energy system.
  • A ‘smart sleeping’ zone, or pop-up hotel, with rooms to rent in eco-pods or tents
  • Space for demonstrating low-cost eco-architectural designs.
  • Spa area (with hot tubs and yoga) and swimming pool in the harbour.

The Wharf project optimises Bristol’s search for a sustainable future, part of the Mayor’s ‘laboratory of change’ – and could be part of our engagement with the European Green Capital award.

This is a project for the residents and visitors of Bristol: A project that can take root anywhere in the city. A Nudge delivered project, keeping to our ethos, of:

  • Must be fun
  • Must inspire
  • Must be about people
  • Must enhance the social, economic and environmental attributes of a place.

Olympic Legacy Research

Together with Common Capital, Cardiff University and Pop Up Bristol we carried out a piece of research for The London Legacy Development Corporation, investigating how to successfully deliver Meanwhile Use Spaces in the current economic climate. This work was adopted in July 2013 to develop the Stratford Queen Elizabeth Park. Nudge is looking forward to seeing how effective our research has been. Research and development (R & D) is a big part of what we do. We believe in innovation, which means taking the time out to develop new ideas that can be used within our built environment.

This work was carried out whilst at Coda Architects Ltd.

Meanwhile Land Use – Summary Report

Meanwhile Land Use

Creative Common

Temporary Use development at what was once the car park serving Temple Meads station, described by the ITV as, “once a wasteland”.
Materplanning, visioning, below ground works infrastructure design, Local development order (planning submission).

See a full report as broadcast by ITV.

Love Easton

Love Easton was a project which was set up to create pioneering ways to engage with local residents in inner city, east Bristol. The aim was to create a document of local people needs, wants and aspiration for their area. Unique engagement techniques were used, such as setting up a pop-up café for 6 weeks, weekly food events, design workshops, gigs, a street fair and exhibitions.

The result was a document which can be downloaded from this website and a final exhibition of the findings which were presented at the architecture centre, Bristol on the waterfront. This gave the project city wide recognition.

The project involved the design of a website, marketing, PR, community engagement, consultation, the design of a pop-up shop, exhibition curation, event coordination, document production, graphic design, branding, masterplanning and place-making strategies.

View Document